Вівторок
17.09.2024
18:28
Категорії розділу
Домашнє завдання [600]
Наше життя [594]
Оголошення [422]
архів [0]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
  • Полтавська Гімназія № 17
  • МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
  • Полтавська міська рада
  • Підручники, скачати
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Як справи 8-В ?
    Головна » 2019 » Січень » 28 » Важливі історичні події
    17:14
    Важливі історичні події

    Картинки по запросу герої крут    Картинки по запросу герої крут

    29 січня- День Пам'яті Героїв битви під Крутами. 

     Вже більше 100 років цей п'ятигодинний бій є прикладом бажання молоді відстоювати незалежність своєї країни, є наголошенням про необхідність для держави мати сильну армію , а народу знати свою історію та не забувати її сторінок, якими б вони не були, бо кожен факт - важливий для історичної правди.

    Вже близько десятиліття українська громадськість відзначає День пам’яті героїв Крут, коли  молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову сторінку в історію українського визвольного руху. 

    29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, відстоюючи право українського народу жити у власній державі. 

    Поряд з курсантами військової школи участь у бою взяли звичайні школярі гімназисти 7-10 класів віком від 14 до 19 років.

    Фактично герої Крут участь в бою не брали. Студентський курінь було поділено на чотири чоти (взводи) по 28 — 30 людей. Три з них зайняли позиції в окопах, четверта, що складалася з наймолодших та тих, хто не вмів стріляти, перебувала у резерві. І саме цю четверту чоту яка і не стріляла, і не вміла стріляти - у повному складі  розстріляли представники Червоної гвардії після того, як взяли в полон.

    Цю четверту чоту яка не вміла стріляти і яка повністю складалась з гімназистів та студентів першокурсників, залишили в резерві, щоб вони не приймали участі в бою і залишились живі.      Відступаючи у сутінках, ця четверта чота втратила орієнтир та вийшла прямо на станцію Крути, вже зайняту червоногвардійцями. Червоний командир Єгор Попов, розлючений значними втратами з більшовицького боку (близько 300 осіб), наказав всіх розстріляти, хоча студенти, школярі та гімназисти не брали участі в бою, їм було по 14-17 років.

    За свідченнями очевидців, над  студентами (30 юнаків) спочатку знущалися, а потім розстріляли. Учень 7-го класу Григорій Піпський перед розстрілом перший почав співати «Ще не вмерли України...», і решта студентів підтримали спів.

    Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла вояків-студентів було перевезено до Києва.    Після цього про подвиг молодих звитяжців забули на більш ніж 70 років, а їхні могили за радянських часів було зруйновано.

    Цим подіям Павло Тичина присвятив свій вірш «Пам’яті тридцяти»

    На Аскольдовій могилі
    Поховали їх —
    Тридцять мучнів українців
    Славних, молодих…

    На Аскольдовій могилі
    Український цвіт! —
    По кривавій по дорозі
    Нам іти у світ.

    На кого посміла знятись
    Зрадницька рука?
    Квітне сонце, грає вітер
    І Дніпро-ріка…

    На кого завзявся Каїн?
    Боже, покарай! —
    Понад усе вони любили
    Свій коханий край.

    Вмерли в Новім Заповіті
    З славою святих. —
    На Аскольдовій могилі
    Поховали їх.

     Меморіал пам'яті героїв Крут на залізничній станції Крути відкрили у 2006 році. Автор меморіалу,Анатолій Гайдамака, представив пам'ятник як насипаний пагорб заввишки 7 метрів, на якому встановлено 10-метрову червону колону. Червона колона мала нагадуватиколони споруди Київського Національного Університету, звідки були більшість студентів під Крутами. Біля підніжжя пагорба побудовано капличку, а поруч із пам'ятником викопано озеро у формі хреста.  2008 року меморіал доповнили сімома вагонами і відкритою залізничною платформою військового ешелону, які встановлено на рейках по 4 з двох боків. Також встановлено вагони подібні до тих, якими крутянці їхали на фронт.

    У 2012 році на Аскольдовій могилі у Києві встановили пам'ятник гімназистам і студентам, які загинули у бою під Крутами. Пам'ятник, встановлений біля старого пам'ятного знака поруч із церквою Миколая Чудотворця, має форму гранітного хреста з тризубом. Також на ньому розміщено цитату з Євангелія від Йоанна "Найбільша любов - життя покласти за друзів".

    Картинки по запросу герої крут  Похожее изображение

         Мемориал памяти героев Крут

    Категорія: Наше життя | Переглядів: 226 | Додав: moveaheadclass | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar