Вівторок
17.09.2024
18:31
Категорії розділу
Домашнє завдання [600]
Наше життя [594]
Оголошення [422]
архів [0]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
  • Полтавська Гімназія № 17
  • МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
  • Полтавська міська рада
  • Підручники, скачати
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Як справи 8-В ?
    Головна » 2018 » Квітень » 11 » Трохи з історії Балу
    16:42
    Трохи з історії Балу

    Століття вишуканості. Його величність випадок в історії:

    Імператор Франц-Йосиф загнав коня, поспішаючи до нареченої. Високоосвічений, розумний, він був поліглотом і дуже організованою відповідально особистістю. З військовою виправкою. Все у житті монарха було передбачено заздалегідь, вивірено – кава о четвертій ранку, десять годин щодня за державними справами. Все прогнозовано, але не цього разу. Він побачив молодшу сестру своєї нареченої, сором’язливу Єлизавету, і… саме 16-річна Сісі (так принцесу звали у родині) стала імператрицею Австрії. Це були нелегкі часи для великої імперії – війни та соціальні потрясіння, суперечності на національному грунті… Тим не менше, монарша родина віддавала шану класичним традиціям і багато років опікувалась вишуканими аристократичними віденськими балами. Поки не сталася трагедія у королівській родині – імператриця загинула від нападу анархіста. Імператор важко пережив втрату, саме тоді він і відмінив придворні бали. Відтоді віденський бал став класичним оперним балом з його нинішніми традиціями.

    Маємо рівно сто сорок років класичних традицій унікального культурного явища Європи – Віденський бал є культурною спадщиною світового масштабу. Так, у 2018 році такий захід відбувся 9 лютого традиційно у Віденській Опері 141-й раз.

    Яким був би бал у Відні без

    Йоганна Штрауса-молодшого, короля вальсу?

    Історія генія теж багата на поневіряння та випробування. На початку кар’єри його переслідував за блискучий талант рідний батько – впливовий придворний композитор. Що це було – заздрість? ненависть? Справедливості заради треба визнати, що згодом у родині запанував мир, бо Штраус-син був благородною незлостивою людиною. Але факт залишається фактом: поки Штраус-старший кланявся короні, молодший грав Марсельєзу. Дарма, таланту все пробачають навіть монархи – і тепер віденський бал завжди має вибір зі 168 вальсів генія.

    Європейська еліта і звичайні громадяни:

    усі вміли танцювати вальс.

    Це об’єднувало Європу, навіть у важкі воєнні та повоєнні часи. Кілька століть поспіль.І дивно, проте, ще один королівський факт – мов школяр-першокласник вчився вальсу грізний імператор Наполеон, коли залицявся до австрійської принцеси.

    Отже, перший великий Оперний бал відбувся 11 грудня 1877 року, тоді Едуард Штраус, молодший брат короля вальсу, диригував оркестром. Відмінною особливістю нового балу стало те, що дами обов’язково повинні були прикривати масками свої обличчя, і вибір пари був за дамою.

    Сценарій віденського балу зберігся незмінним з 1935 року – відтоді величні класичні традиції та консервативні канони, що сформувалися, є непорушними. Це єдиний бал у світі, який проводиться з генеральною репетицією напередодні.

    Бал завжди відкривають пари дебютантів. І дебютантом можна стати лише раз у житті.

    З 2001 року до участі запрошуються люди з обмеженими можливостями, так європейська спільнота говорить про свою відкритість і рівні можливості для усіх.

    В Україні перший віденський бал відбувся у 2005 році. Наша країна стала першою на пострадянських теренах, яка провела такий відповідальний міжнародний захід за європейськими канонами. З того часу кожного разу Віденський Бал у Києві має благодійне спрямування. Наприклад, цього року кошти будуть спрямовані на реабілітацію воїнів АТО та дітей з особливими потребами.

    Перший бал у нашій школі відбувся майже слідом за першим українським, а щорічна традиція проведення Балу Гімназистів устаткувалася з 2008 року, тож маємо практично ювілей.

    Ми продовжуємо підтримувати спільні європейські цінності сьогодні. Сподіваємось, ви з нами.

    Категорія: Наше життя | Переглядів: 188 | Додав: moveaheadclass | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar