Вівторок
17.09.2024
18:39
Категорії розділу
Домашнє завдання [600]
Наше життя [594]
Оголошення [422]
архів [0]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
  • Полтавська Гімназія № 17
  • МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
  • Полтавська міська рада
  • Підручники, скачати
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 4
    Гостей: 4
    Користувачів: 0
    Як справи 8-В ?
    Головна » 2017 » Жовтень » 21 » Про що говорить світ...
    19:24
    Про що говорить світ...

    Цього разу хочу трохи відволікти вас від подій в країні, страшних ДТП, складних ситуацій, про які ми усі знаємо, переймаємося і завжди намагаємося реагувати, щоб при можливості виправити чи попередити. Мова йдеться про стрімкий розвиток світу та про людей, які його рухають. Все частіше у різних країнах світу виринає ім'я Ілона Маска у зв'язку з різноманітними розробками та гігантськими кроками досягнень цивілізації. Так як на години спілкування цими місяцями у нас часу все менше, а цікавої корисної інформації все більше, вирішила поділитися, щоб ви подумали, а потім скажете, з чим згодні, а з чим ні, що змусило замислитися і над чим, а може і у вас є безліч подібних ідей.

    Ілон Рів Маск (англ.Elon Reeve Musk); нар. 28 червня 1971, Преторія, ПАР) — канадсько-американський інженер, винахідник, підприємець та інвестор південно-африканського походження, мільярдер.  Домігся значних успіхів у сфері інформаційних технологій, ракетобудування та автомобілебудування.

    Маск народився і виріс у Преторії , Південна Африканська Республіка. Його мати була дієтологом, батько мав свій інженерний бізнес. Свій перший комп'ютер Ілон купив у віці десяти років і самостійно навчився на ньому програмувати. Коли йому було дванадцять, він продав свою першу програму — гру під назвою Blastar, за 500 доларів. У сімнадцять років він виїхав до Канади, а в 1992 переїхав до США і вступив до Пенсильванського університету, вивчати фізику і бізнес

    Нині він- засновник, власник, генеральний директор і головний інженер SpaceX головний дизайнер (Chief Product Architect), генеральний директор і голова ради директорів Tesla Incorporation.

    Засновник, власник і генеральний директор Neuralink і The Boring Company.

    Входить до ради директорів компанії Solar City, заснованої його двоюрідними братами.

    Статки станом на 2016 рік — $13,1 млрд.

    23 серпня 2017 р. статки Ілона Маска сягнули $20,7 млрд.

    Першою компанією, яку заснував Маск, став стартап Zip2. Підприємець запустив проект разом зі своїм братом Кімбалом в 1995 році. Zip2 виробляла програмне забезпечення, що дає новинним виданням можливість розміщувати контент в інтернеті і пропонувати своїм клієнтам додаткові платні сервіси.

    Одним з інвесторів компанії став фонд Mohr Dawidov Ventures. Партнери фонду почали планувати перепродаж Zip2, але Маск переконав їх, що її потенціал ще не до кінця розкритий, і в перспективі стартап може коштувати більше.

    У 1999 році — стартап викупила організація Compaq, заплативши за Zip2 $ 304 млн. Ілону Маску, частка якого в компанії на той момент складала 7%, дісталося $ 22 млн.

    У березні 1999 року Маск став одним із засновників X.com. У 2000 році відбулося злиття компаній X.com та Confinity, одне з відділень якої мало назву PayPal. Обидві системи займалися забезпеченням персональних електронних грошових переказів за допомогою електронної пошти, і метою угоди було злиття обох платіжних систем, однак насправді цього не сталося. Маск рішуче виступав за бренд X.com замість PayPal, що викликало внутрішні політичні розбіжності, що закінчилися врешті-решт відставкою Маска за рішенням Ради директорів.

    «Дуже розумний, дуже харизматичний, приголомшливо захоплена людина — вкрай рідкісна комбінація рис характеру. Зазвичай люди, що мають хоча б одну з них, позбавлені двох інших. Було трохи моторошно змагатися з його стартапом з Пало Альто в 1999–2000 роках.» Пітер Тіль, засновник PayPal

    Однак стратегічне рішення Ілона про злиття двох компаній, поряд з активним просуванням електронної системи оплати на Інтернет-аукціонах привело в 2001 році до швидкого зростання бізнесу, який був остаточно перейменовано в PayPal. Такі значні результати дозволили компанії призвести розміщення акцій на біржі в лютому 2002 року. В жовтні 2002 року PayPal була куплена eBay за 1,5 млрд доларів США. На момент продажу Маску належали 11,7% акцій компанії, що дозволило йому виручити 165 млн доларів

    У червні 2002 року Маск заснував свою третю компанію — SpaceX. Вона є приватним розробником серії ракет-носіїв і комерційним оператором космічних систем. Маск у даний час є її головним інженером. До теперішнього часу компанією розроблені два типи потенційно багаторазових ракет-носіїв: Falcon 1 and Falcon 9, а також багаторазовий космічний корабель Dragon.

    Хто не сумнівався в успіху Маска — це підприємець Пітер Тіль, який інвестував у SpaceX. За його власними словами, він зробив це не тільки тому, що знав Ілона і вірив у його відданість справі, але й тому, що вважав космічні подорожі важливим етапом розвитку для суспільства, а SpaceX вважав потенційно дуже прибутковим капіталовкладенням.

    У 2006 році пройшли випробування першої ракети-носія SpaceX — Falcon 1. В результаті інженерам вдалося вивести на орбіту малайзійський супутник.

    У грудні 2008 року NASA підписало з компанією контракт на суму 1,6 млрд доларів США на 12 запусків носія Falcon 9 і космічного корабля Dragon до міжнародної космічної станції, як заміну кораблів Space Shuttle після припинення програми їхнього запуску в 2011 році.

    У 2012 році голова SpaceX оголосив про свої плани по дослідженню і колонізації Марсу. Він мав намір висадити на Марс спочатку невелику кількість людей — 10-15 чоловік — і великий обсяг корисного вантажу разом із ними (до 100 тонн). Пізніше, за його розрахунками, колонію можна було б розширити до 80 тисяч чоловік. На думку підприємця, дослідження Марса дозволить встановити навіть ціну на транспортні польоти на планету, а також покласти початок освоєння інших планет.

    За задумом підприємця, разом із першими колонізаторами на Марс повинні будуть відправитися машини для виробництва промислового метану і кисню, а також велика кількість іншого обладнання.

    Проект Ілона Маска SolarCity, про який в Україні говорять мало, також відрізняється своєю амбітністю. Компанія, заснована підприємцем в 2006 році, займається виробництвом сонячних панелей для вироблення електроенергії. SolarCity — один з провідних постачальників таких панелей в усьому світі.

    До 2040 року, як вважає Маск, сонячна енергетика буде давати до 40% всієї електроенергії в світі. Підприємець планує налагодити «безвідходне виробництво» — відправляти зношені автомобільні акумулятори на електростанції. Справа в тому, що батарея, яка зносилась на 30%, непридатна для використання в електрокарі, а на електростанції здатна прослужити ще багато років.

    У 2012 році Ілон Маск, крім оголошення про свої плани з підкорення космосу, анонсував ще один проект — високошвидкісний трубопровідний пасажирський транспорт Hyperloop. Задумка схожа на капсули, в яких у великих офісах доставляють документи в інші відділи — тільки розміром в людський зріст. В одну таку капсулу має поміститися 28 чоловік.

    Через рік після цього Маск розкрив плановані специфікації проекту. Діаметр трубопроводу складе 2,2 метра, а сама капсула буде діаметром 1,35х1,1 метрів. Переміщатися по трубах транспорт буде за рахунок низького тиску, підтримуваного в трубопроводі, аеродинаміки і закачування повітря в проміжок який утворюється між поверхнями.

    Hyperloop дозволить долати відстань в 550 км менше, ніж за півгодини. Крім того, квиток на таку капсулу обіцяє коштувати досить дешево, тому що будівництво Hyperloop-магістралі обійдеться набагато дешевше, ніж залізниця.

    15 січня 2015 підприємець оголосив про свій намір побудувати спеціальний трек для випробувань транспорту. За попередніми відомостями, проект буде реалізований в Техасі. Тестувати свої капсули на ньому зможуть дослідні та студентські команди, а в майбутньому, можливо, будуть організовані конкурси серед таких команд. Безпосередньо будівництво тестової, довжиною вісім кілометрів петлі, планувалося розпочати вже в 2016 році. Можливо, ви бачили минулого року репортажі про випробовування перших 120 метрів між коледжем та університетом у США.

    8 листопада 2016 з'явилася інформація про побудову сполучення Hyperloop One між містами Дубай та Абу-Дабі. Орієнтовно відстань шляху складе 125—150 км., а час на дорогу всього 12 хвилин. У відео, представленому на офіційному youtube-каналі, можна бачити дату 9 жовтня 2020. Це не є офіційною інформацією, але можна зробити припущення, що введення лінії hyperloop в експлуатацію планується не пізніше цього часу.

    П'ятий вид транспорту, за словами Ілона Маска (після автомобільного, водного, залізничного та повітряного) — буде новим, але який «наближається до справжньої телепортації»

    У 2016 році Маск став співзасновником компанії Neuralink, нейротехнологічного стартапу, мета якого — розробити нейрокомп'ютерний інтерфейс, який має забезпечити обмін інформацією між мозком людини та електронним пристроєм. Компанія розпочала свою діяльність 2016 року, проте була представлена широкій публіці в березні 2017 року.

    Майбутніми продуктами компанії можуть стати електронні комплектуючі, інтегровані в мозок людини, з метою усунення наслідків певних захворювань мозку, розширення пам'яті, оптимальнішого керування складними системами тощо.

    Боротьба за безпеку штучного інтелекту

    Ще одна область, яка цікавить Маска — розробка штучного інтелекту. Сам він зізнається, що побоюється повторення сюжету, описаного в безлічі фільмів на кшталт "Термінатора" — тому, щоб не допустити повстання машин, намагається тримати руку на пульсі всіх пов'язаних з штучним інтелектом розробок.

    У березні 2014 Маск вклав $40 млн у компанію Vicarious PFC, що займається розробкою штучного інтелекту. Засновники проекту планують скопіювати області кори головного мозку, які відповідають за сенсорне сприйняття, мислення, моторику, мову — і перетворити в програмний код.

    У червні 2014 підприємець заявив, що компанія, подібна SkyNet може бути створена вже за п'ять років — і людству варто задуматися, як цьому перешкодити. У жовтні на симпозіумі підприємець зазначив, що, на його думку, розробка штучного інтелекту те саме, що виклик диявола.

    «Ті, хто викликає демонів теж завжди впевнені, що зможуть їх контролювати».

    Деякі дослідники підтримали його побоювання, сказавши, що страхи Маска — «не таке вже й божевілля».

    15 січня 2015 стало відомо про те, що Маск направив $10 млн в інститут, що займається дослідженнями в галузі безпеки людського майбутнього. Він також склав лист до вчених, у якому детально описав, що саме їм належить зробити, як розпоряджатися отриманими грошима, і які цілі перед ними стоять.

    У липні 2017 року Ілон Маск заявив, що штучний інтелект може стати фундаментальною загрозою для людства. Тому дослідження в цій області потрібно обмежити і перевести під державний контроль: «Штучний інтелект — фундаментальний ризик для людства. ДТП, авіакатастрофи, неякісні ліки і погана їжа такими не є.» Він заявив, що це та галузь, яка потребує особливого контролю. За словами Маска, просто реагувати на досягнення в цій галузі недостатньо, оскільки це може призвести до катастрофічних наслідків. «Я проти надмірного регулювання. Але людству необхідно впоратися з штучним інтелектом, і швидко», — Ілон Маск

    При цьому підприємець заявив, що головна небезпека від ШІ виходить від впровадження технологій штучного інтелекту в інтернеті: «Роботи можуть почати війну, випускаючи фейкові новини та прес-релізи, підроблюючи облікові записи електронної пошти та маніпулюючи інформацією», — зазначив Ілон Маск. При цьому сам Маск вважає, що, якщо зв'язати людський інтелект з машинним, це дозволить збалансувати ситуацію. Його розробки нейрокомп'ютерного інтерфейсу передбачають реалізувати таку систему.

    31 липня 2017 року Facebook вимкнув систему штучного інтелекту (пам'ятаєте :і вас тепер весь час просять підтвердити, що ви не робот) через те, що боти винайшли свою мову, якою вони почали спілкуватися між собою.

    Про життя такого сучасника автор Ешлі Венс написав книгу «Ілон Маск: Tesla, Space X і дорога в майбуття».

    Дивовижно, що людина , яка заробила статки на розвитку сучасних технологій, розуміє небезпеку надмірного їх використання, повсякчас закликає до покращення екологічної ситуації на планеті та до вивчення наук, щоб «використовувати Всесвіт». Неоднозначна, але сильна особистість – 46-річний Ілон Маск. Він береться втілювати навіть ризиковані ідеї, багато працює сам і вимагає того ж від своїх робітників. Він має мільярдні статки, але він їх заробив , тож не соромиться вкладати в освітні, наукові чи архітектурні проекти та благочинність.

     

    Категорія: Наше життя | Переглядів: 352 | Додав: moveaheadclass | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar