Вівторок
17.09.2024
18:33
Категорії розділу
Домашнє завдання [600]
Наше життя [594]
Оголошення [422]
архів [0]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Архів записів
Друзі сайту
  • Полтавська Гімназія № 17
  • МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
  • Полтавська міська рада
  • Підручники, скачати
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 2
    Гостей: 2
    Користувачів: 0
    Як справи 8-В ?
    Головна » 2016 » Лютий » 2 » Кумедні традиції
    16:30
    Кумедні традиції

    Нагадую, що 2016 визначено роком англійської мови в Україні. Тож, пропоную продовжити знайомитися з традиціями англомовних країн, тим більше, з цікавими, а іноді й кумедними. У США та Канаді  2 лютого відзначають День Бабака.

    Groundhog Day  is a traditional holiday celebrated on February 2. According to folklore, if it is cloudy when a groundhog emerges from its burrow on this day, then spring will come early; if it is sunny, the groundhog will supposedly see its shadow and retreat back into its burrow, and the winter weather will persist for six more weeks. The largest Groundhog Da celebration is held inPunxsutawney, Pennsylvania, where crowds as large as 40,000 have gathered to celebrate the holiday since at least 1886. The day is observed with various ceremonies at other locations in North America. Modern customs of the holiday involve celebrations where early morning festivals are held to watch the groundhog emerging from its burrow.

    День Бабака́ (англ. GroundhogDay) — одна з найпопулярніших традицій США, що полягає у визначенні  тривалості і погідності весни за поведінкою спеціально «призначеного» бабака.Відзначаєтьсящороку 2 лютого. Коріння традиції визначення погоди за поведінкою тварин притаманне культурам багатьох народів світу. Схожі традиції на День бабака в Європі сягають сивої давнини. Так, ще в Римській імперії 2 лютого відзначали День їжака. Древні римляни будували свій метеорологічний прогноз на поведінці розбудженого їжака, який бачив чи не бачив свою тінь і відповідно реагував. У Німеччині роль їжака відігравав борсук.              Вихідці з Німеччини завезли цютрадицію до США (зокрема, до штату Пенсильванія). Але роль "головного метеоролога" в Америці перейшла до бабака, бо їжаки та борсуки там не дуже поширені.

    У США  офіційним святом цей день став 1886 року. Бабаку дали ім'я «Великий Філ — провидець із провидців, мудрець із мудреців, пророк із пророків». А місто Панксатоні назвали «Світовим центром погоди». Щороку зранку 2 лютого в Панксатоні збираються тисячі глядачів і чекають, яку погоду провістить Філ цього разу. Рівно о 7:25 Філа витягають із нори, і він робить свій прогноз.          Суть традиції полягає у спостереженні за поведінкою бабака. Якщо він бачить свою тінь, то лізе спати назад до нори - отже, буде ще кілька морозних тижнів. Але якщо день похмурий, бабак не бачить тіні і не повертається до нори - отже, йде рання весна. Це пов'язано з повір'ям, що побутує  у США  «Якщо бабак бачить свою тінь, то зима триватиме ще 6 тижнів». Згідно зі статистикою, передбачення Філа неправильні. Починаючи з 1886 року, свідки записують, чи побачив Філ свою тінь, але прогноз бабака збувся лише в 39% випадків.         У США та Канаді на цей час є 7 відомих бабаків–"метеорологів, але найвідомішим із них, звичайно, залишається Великий Філ, що мешкає у фамільному будиночку на Індичій горі в Панксатоні, штат Пенсильванія, і навіть має своє «представництво» у світовій мережі.        Віщування Великого Філа набули широкої слави у світі завдяки романтичній комедії «День бабака» (1993).        Цей популярний голлівудський фільм також сприяв популяризації Дня бабака в тих країнах, де ця традиція раніше не була відома, зокрема і в Україні. Згідно українських традицій бабак прокидався від зимової сплячки на свято Явдохи (14 березня). Він виходить на світ, свище три рази, а потім знову лягає на другий  бік і так спить аж до Благовіщення. І ховрашок, кажуть, перевертається на інший бік. Отож люди виходили в поле, особливо в степовійУкраїні, щоб почути той посвист.             В Україні зараз «діють» два бабаки-"метеорологи" — слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету ім. В.Каразина і галицький Мишко (з 2009 р. живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі). Ще зарано, але їх сьогодні обов'язково потурбують. Що скажуть бабаки? Попри будь-які прогнози, чекаймо весни і...."все буде добре"!

    Життя яскраве, цікаве і непередбачуване. Дізнавайтеся, дивуйтеся і відкривайте світ!!!

     

    Категорія: Наше життя | Переглядів: 411 | Додав: moveaheadclass | Рейтинг: 5.0/1
    Всього коментарів: 0
    avatar