Вівторок
17.09.2024
18:35
Категорії розділу
Домашнє завдання [600]
Наше життя [594]
Оголошення [422]
архів [0]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
  • Полтавська Гімназія № 17
  • МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
  • Полтавська міська рада
  • Підручники, скачати
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 3
    Гостей: 3
    Користувачів: 0
    Як справи 8-В ?
    Головна » 2018 » Квітень » 12 » Цікаве про 12 квітня
    15:42
    Цікаве про 12 квітня

    12 квітня - Міжнародний День Космонавтики, бо саме ця дата закарбувалася в пам'яті людства як величезне досягнення для початку дослідження космосу: радянський льотчик- випробовувач Юрій Гагарін став першим космонавтом, облетівши у пілотованій ракеті навколо земної кулі за 108 хвилин. Це дарувало  багатьом як вченим, так і мрійникам віру в могутність і цілеспрямованість людини, сподівання на нові значні звершення та неосяжні плани на майбутнє.

    Вашій увазі пропонується 10 цікавих фактів про польоти та космос, про які Ви нечасто замислюєтеся:

    Колись Земля здавалася людині величезною. Щоб здійснити першу в історії навколосвітню подорож, Фернандо Магеллану (1480-1521) знадобилось цілих 3 роки. Парова машина "зробила Землю не такою вже й великою": в 1889 році журналістка газети «World» 22-річна Неллі Блай обігнула земну кулю за 72 дні – вона повторила шлях, пройдений Вілеасом Фогг (головний герой роману "Навколо світу за 80 днів"), бажаючи довести, що знаменитий роман Жуля Верна – зовсім не вигадка. Реактивні технології "перетворили планету на зовсім маленький кульку". Лайнеру, що летить з крейсерською швидкістю 900 км/год, щоб обігнути Землю, знадобиться менше двох днів. Ну а корабель «Восток-1» з першим у світі космонавтом на борту зробив виток навколо планети менше, ніж за дві години.

    Але справжні розміри Землі можна зрозуміти тільки, порівнявши її з іншими космічними об'єктами. Щоб облетіти Юпітер (всередині цього гіганта вмістилося б 1 тисячу 320 планет розміром з Землю) тому ж самому лайнеру потрібен вже 21 день, щоб облетіти Сонце – більше півроку. Але що таке півроку у порівнянні з 1100 роками? Саме стільки часу займе обліт найбільшою з відомих людству на сьогодні зірок – сузір'я Великого Пса. На Землі за цей час зміниться близько 35 поколінь людей. Якщо Землю уявити у вигляді кулі діаметром 1 см, то при аналогічному співвідношенні діаметр сузір'я складе близько 2,3 км! Вдумайтеся: якщо  Великого Пса помістити на місце Сонця, то поверхня зірки буде знаходитися поблизу Сатурна, повністю поглинувши орбіти 5 планет Сонячної системи!

    У нашій галактиці налічується 400 мільярдів зірок. Наскільки велика ця цифра? Судіть самі: якщо раптом ви захочете порахувати всі зірки Чумацького шляху ось так: раз, два, три, чотири і так далі, витрачаючи на кожну зірку по 1 секунді, вам буде потрібно ... 12 тисяч років! І це лише одна з мільйонів існуючих галактик! Наразі землянам відомо про 1 млн 600 тис галактик, одна з яких наш Чумацький шлях.

    Космос – справжнісінька машина часу. Це пов'язано з тим, що ми бачимо не самі об'єкти, а світло від них: відбите чи випромінене. Завжди. Навіть текст, який ви зараз читаєте, ви бачите трохи в минулому. Світло від Сонця доходить до нас за 8 хвилин, тому Сонце ми завжди бачимо таким, яким воно було 8 хвилин тому. Найбільш віддалений в минуле космічний об'єкт, який ми можемо побачити із Землі – галактика z8_GND_5296. Зважаючи на її величезну відстань від нашої планети, ми бачимо її такою, якою вона була 13,5 мільярдів років тому, тобто в той час, коли Сонячної системи ще навіть не існувало (вік Сонячної системи – «всього-на -всього» 4,5 мільярда років).
    Найближча до нас зірка, якщо не брати до уваги Сонце, – Проксима Центавра. Відстань до неї становить 4,24 світлових року. Долетіти до Проксими на лайнері можна всього за 5 мільйонів років. Якби людство, тільки з'явившись 2 мільйони років тому, відразу б вирушило на Проксиму, використовуючи літак, на цей момент воно не подолало б і половини цього шляху!

    Діаметр галактики Чумацький шлях, на переферії якої знаходиться наша Сонячна система, становить близько 100 тис. світлових років. Розмір найбільшою з відомих на сьогодні галактик – IC 1101 – у 20 разів більший – 2 мільйони світлових років. Що стосується всього Всесвіту, то його розмір оцінюється в 156 млрд. світлових років. Отож бо за скільки часу можна б було подолати таку відстань!

    Площа поверхні Сонця розміром із сірникову коробку світить з такою ж енергією, як і три мільйони свічок. Але це ніщо у порівнянні з величезною кількістю енергії, яким супроводжується вибух наднової зірки. У перші 10 секунд вибухнула наднова випромінює більше енергії, ніж Сонце за 10 мільярдів років. Яскравість таких зірок з легкістю затьмарює світимість галактик, у яких вони спалахнули.

    Найважча речовина, яку більшість із нас тримало в руках – свинець, саме його обирають в якості грузила рибалки. Але куди більш важкі грузила вийшли б з речовини, з якого складаються нейтронні зірки. Якщо цією речовиною наповнити чайну ложку, то її вага складе 110 мільйонів тонн - стільки ж, скільки важать 20 пірамід Хеопса! Якщо б ця речовина потрапила на поверхню нашої планети, то вона б, під дією сили тяжіння, пробила і досягла б Земного ядра!

    Хоча нам здається, що Земля знаходиться у стані спокою, але це зовсім не так. Зі швидкістю 1 тис 674 км/ од вона обертається навколо своєї осі і зі швидкістю 107 тисяч 280 км/год (29,8 км / с) – навколо Сонця. Крім того, Сонячна система рухається по орбіті навколо центру галактики зі швидкістю 830 тисяч км / год (230 км / с), а сама галактика летить у космічному просторі зі швидкістю 2 мільйони км / год (552 км / с). Все це навіть важко уявити, але якби транспорт на нашій планеті рухався таким чином, то перельоти між найвіддаленішими точками нашої країни складали б не більше 7-8 секунд.

    Спостерігайте світ, невтомно дивуйтеся йому іпрагніть вдосконалення!

    Категорія: Наше життя | Переглядів: 194 | Додав: moveaheadclass | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar