Вівторок
17.09.2024
18:37
Категорії розділу
Домашнє завдання [600]
Наше життя [594]
Оголошення [422]
архів [0]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Друзі сайту
  • Полтавська Гімназія № 17
  • МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
  • Полтавська міська рада
  • Підручники, скачати
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 3
    Гостей: 3
    Користувачів: 0
    Як справи 8-В ?
    Головна » 2016 » Квітень » 26 » Чорнобиль, 30 років після життя
    21:40
    Чорнобиль, 30 років після життя

    Героям чорнобиля

    Квітневою ніччю буяли сади.

    Народ тихо спав, не чекавши біди.

    Лиш служба пожежна ніколи не спить,

    На варті безпеки людської стоїть.

    В ту ніч Бог, диявол, чи фактор людський

    Зробили помилку, розбурхали біль.

    І полум’я синє, здіймаючи пил,

    Серпанком небесним здійнялось над ним.

    Четвертим реактором, хто знав тоді,

    Що той "мирний атом" наробить біди.

    І не уявити, в масштабах яких

    Могла та біда нас поглинути всіх,

    Якби не той подвиг, де долі свої

    Пожежні Чорнобиля нам віддали.

    Коли тисячі різномовних людей

    Себе не жаліли заради дітей

    Над блоком згорілим, над "Прірвою вогню"

    Звели саркофаг, поховали біду.

    Так встанемо ж люди, вклонімося ми

    Героям і жертвам тієї "війни".

    (Майор внутрішньої служби Г.Курячий)

    День народження атомної промисловості можна рахувати 12 квітня 1943 р. коли було підписано ухвалу уряду про створення в Москві Лабораторії № 2 АН СРСР, що згодом стала Інститутом атомної енергії. Перша в світі атомна електростанція була побудована і введена в експлуатацію 27 червня 1954 року в місті Обнінськ Калузької області. Створення цієї станції було першою спробою використовувати атомну енергію в мирних цілях.

    Не пройшло ще і десяти років, з часу трагедії Хіросіми і Нагасакі, коли людство вперше переконалося в колосальній руйнівній енергії атома.Та бувший Радянський уряд робив все, щоб переконати людей всього світу в можливості мирного використання атомної енергії. Підтвердженням такої можливості і стало будівництво Обнінської АЕС, а потім в 1957 році атомного криголама “Ленін”. Так почався новий період становлення і розвитку ядерної енергетики, який продовжиться до Чорнобильської катастрофи в 1986 р.

    Чорнобиль. Місто, яке розташоване на правому березі р. Прип’ять при впаданні її правої притоки — річки Уж. Перша літописна згадка про Чорнобиль відноситься до 1193 року. В місті функціонували судноремонтний, чавунно-ливарний заводи, цегельня, фабрика народних промислів, річковий порт, широка мережа культурно-просвітніх закладів, медичне училище.

    Будівництво Чорнобильської АЕС велося чергами. Кожна з них включала 2 енергоблоки, що мали загальні системи спецводоочистки і допоміжні споруди на майданчику. У їх склад входять: сховище рідких і твердих радіоактивних відходів, відкриті розподільні пристрої, газове господарство, резервні дизель-генераторні електростанції, гідротехнічні і інші споруди. Джерелом технічного водопостачання перших чотирьох енергоблоків є наливний ставок-охолоджувач площею 22 квадратних кілометра. Передбачені також окремі насосні станції для 3-го і 4-го блоків. Є резервне електропостачання від дизель-генераторів.Навіть неповне перерахування споруд ЧАЕС говорить про те, наскільки це був крупний енергетичний об’єкт.28 вересня 1977 року включений в електричну мережу 1-й турбогенератор. Чорнобильська АЕС дала першу електричну енергію.21 грудня 1978 року здійснений пуск 2-го енергоблоку.3 грудня 1981 року здійснений пуск 3-го блоку електростанції.31 грудня 1983 року дав першу електроенергію 4-й енергоблок.В серпні 1984 року Чорнобильська АЕС виробила 100 мільярдів кіловат електроенергії. Таким чином, на 1 січня 1986 року потужність чотирьох блоків станції складала 4 мільйони кіловат, що відповідало її проектній потужності.

    Та біда, яка сталася вночі 26 квітня 1986 року, назавжди залишиться в пам’яті людей як застереження того, що науково-технічний прогрес може приносити і гіркі плоди. 

    Поглинаючі стержні пішли вниз, але через декілька секунд зупинилися. Спроби ввести їх в реакторну зону не вдалися. Реактор вийшов з під контролю. Відбувся вибух.

    Пройшло понад двадцяти одного року відтоді як 26 квітня 1986 року нічна зміна на Чорнобильській АЕС завершувала планове випробування перед зупинкою енергоблоку №4 на профілактичний ремонт. Події тієї ночі розписані по секундах, а наслідки цих секунд без перебільшення змінили світ. Життя багатьох людей і навіть держав розмежувалося на дві частини – до Чорнобиля і після Чорнобиля. Зовсім звична ситуація для двадцятого сторіччя, коли історичний час ділився на до революції і після революції, на до війни і після війни. Але наслідки революції здолали за десять років, наслідки другої світової війни подолали за 10-15 років. Про подолання наслідків Чорнобильської катастрофи не можна говорити навіть через 30 років.

    Вже з’явилося нове покоління, для якого аварія на Чорнобильській АЕС стала явищем майже доісторичним. І як це не важко говорити, але люди вже порушили один з основних гуманістичних принципів і переклали відповідальність за власні гріхи на прийдешні покоління.

    Категорія: Наше життя | Переглядів: 413 | Додав: moveaheadclass | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar